fbpx

2012

През 2012 година, в България започна да се заражда това което наричаме днес бегаческо общество и планинското бягане започна да става популярно. В това малко общество се виждаше липсата на модерни състезания, които да задоволят глада на бегачите за спорт, социална среда и общност. В този момент, Николай Марангозов, къде на шега, къде сериозно, пробва да създаде малък сплотен екип с който да организира един модерен ултра-маратон в Родопите, стартиращ от родния му град Асеновград.

Всички ние бяхме пътували в чужбина и бяхме виждали какво представляват модерните състезания в Алпите и други региони на Европа. За сравнение, през 2012 година в България имаше само състезания организирани от БФЛА, които са затворени само за членове на федерацията и Витоша 100 – най-стария все още провеждащ се бегачески старт в България. За жалост, по това време Витоша 100 изоставаше с организацията сравнено с европейските си колеги и решихме, че искаме да направим нещо ново и уникално в България.

Така без много подготовка, обявихме първият старт на Персенк Ултра 2013 година през септември месец и имахме цяла година за да го създадем. През следващите месеци изградихме трасе с дължина от 130км, което преминава през най-интересните места в планината и коронката на трасето “Чудните Мостове”.

Организирането на планинско състезание през 2013 година се оказва доста предизвикателно начинание. Въпреки, че познава голяма част от планината, Николай Марангозов все пак изкарва стотици часове в планината, за да открие правилните пътеки и създаде трасе, което да е интересно за бегачите, лесно за организиране и подкрепа. Комуникацията с институциите по това време също е затруднена, тъй като те нямат опит с организации и събития като нашето и няма правилните канали за издаване на разрешителни. А логистиката по създаване на подкрепителни пунктове и събиране на доброволци по трасето е нещо, което се оказва изключително предизвикателно, за хора без опит.

2013

Първото състезание Персенк Ултра 2013 се проведе на ХХ Септември и събра 95 състезателя от страната. Те успяха да се насладят на много тежки климатични условия. Пороен дъжд и ниски температури все пак не успяха да спрат участниците и голяма част успешно стигнаха до финала на първото 130км трасе в страната ни, показвайки борба, воля и дух за победа.